Bilten javne nabave br. 31

Bilten javne nabave broj 31 Novi Elektronički oglasnik javne nabave u RH (EOJN RH) – korak po korakobjavljen je u studenom 2023.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena?

Novi EOJN RH. Došlo je vrijeme za novu generaciju platforme – novi EOJN RH, čija je primjena obvezna za sve naručitelje i ponuditelje od 1. siječnja 2024. Riječ je o potpuno novom sustavu koji u cijelosti mijenja dosadašnji način funkcioniranja EOJN-a RH. Stoga je imperativ da svi naručitelji i ponuditelji shvate ozbiljnost i važnost ovih promjena. Prilagodba poslovanja ovom novom sustavu nije samo preporuka, već nužnost kako bi se osigurao nesmetan rad u javnoj nabavi od siječnja 2024. Novi EOJN RH sigurno će predstavljati izazov i za naručitelje i za ponuditelje, pogotovo kada budu objavljivali prve postupke i dostavljali prve ponude.

Svaka promjena, koliko god neznatna bila, pozitivna ili negativna, može dovesti do problema u poslovanju ako se za nju ne napravi kvalitetna priprema. Uvođenje EOJN RH predstavlja znatnu promjenu u poslovanju svakog naručitelja u RH. Da li će ova promjena biti pozitivna ili negativna, ovisi izravno o tome koliko će vremena pojedini naručitelji i ponuditelji utrošiti na pripremu za novi EOJN i prilagodbu vlastitog poslovanja. S ciljem olakšavanja rada svima, pripremili smo opsežan članak u kojem objašnjavamo novi sustav EOJN RH korak po korak te ukazujemo na neke aspekte koji bi mogli biti problematični tijekom primjene.

Zelena nabava predstavlja jedan od ključnih instrumenata za postizanje održivih razvojnih ciljeva, kako u RH tako i u EU. Kroz promicanje ekološki prihvatljivih proizvoda i usluga, zelena nabava doprinosi zaštiti okoliša i smanjenju negativnog utjecaja industrijske proizvodnje. U RH, kao članici EU, postoji imperativ usklađivanja s europskim standardima održivosti i prelasku na kružno gospodarstvo, što dodatno ističe važnost zelene nabave. Implementacijom zelene nabave ne smanjuje se samo ekološki otisak, već se potiče i ekonomski rast kroz inovacije i nove tržišne prilike. Tvrtke koje se prilagođavaju ovim principima postaju konkurentnije na europskom tržištu i ističu se svojim održivim praksama. Državne institucije, lokalne samouprave i ostali naručitelji u RH imaju priliku kroz zelenu nabavu demonstrirati svoju predanost održivom razvoju i postati primjeri dobre prakse.

Ono što želimo postići u ovom broju Biltena, vezano za zelenu nabavu, jest dati naručiteljima potrebna objašnjenja zelene nabave te praktične smjernice kako provoditi ovu vrstu nabave. Uz pravilnu primjenu, zelena nabava potiče promjene unutar privatnog sektora, educirajući ga o važnosti ekološke odgovornosti te nagrađujući ponuditelje koji prilagode svoje proizvode i poslovanje zahtjevima zelene nabave i kružnog gospodarstva.

Što je cilj ovog broja Biltena? S ciljem olakšavanja rada naručiteljima i ponuditeljima, objašnjavamo korištenje novog EOJN-a RH te ukazujemo na neke aspekte koji bi mogli biti problematični tijekom njegove primjene. Ovaj broj Biltena zamišljen je kao priručnik naručiteljima prilikom objavljivanja prvih postupaka javne nabave u novom EOJN-u. Kada budete objavljivali prve postupke, u ovom broju možete pronaći sve potrebne informacije o novom EOJN RH sustavu, po načelu korak po korak.

BJN RH obrađuje sve faze javne nabave, a s novom aplikacijom postao je digitalni alat namijenjen svim osobama koje žele provoditi javnu nabavu na zakonit, efikasan i učinkovit način.

SADRŽAJ Biltena možete pogledati OVDJE.

Ovaj broj donosi teme:
  • Novi Elektronički oglasnik javne nabave RH
  • Zelena javna nabava
  • Mjerila za zelenu javnu nabavu
  • Eko-oznake

Tiskano izdanje ovog broja Biltena dostupno je u pojedinačnoj prodaji po cijeni od:
50,00 EUR + PDV.
Trošak poštarine plaća izdavač.

NARUDŽBU možete napraviti OVDJE.

KAKO MOGU postati pretplatnik Biltena?

Sve informacije o uvjetima godišnje i polugodišnje pretplate i popustima dostupne su OVDJE.

Godišnju i polugodišnju pretplatu na Bilten javne nabave u Republici Hrvatskoj možete ostvariti on-line registracijom prateći zadanu formu. Ukoliko imate pitanja o Biltenu slobodno ih postavite na e-mail adresu: bilten@temporis.hr ili broj telefona 01 6431 872.