Novosti

OBJAVLJEN JE 30. BROJ BILTENA JAVNE NABAVE U RH

Bilten javne nabave broj 30 Javna nabava: aktualna pitanja i rješenja iz prakseobjavljen je u srpnju 2023.

Što je cilj ovog broja Biltena? Pred Vama se nalazi trideseti broj Biltena javne nabave u Republici Hrvatskoj čiji sadržaj odražava aktualnosti u sustavu javne nabave RH. BJN obrađuje sve faze javne nabave, a s novom aplikacijom postao je digitalni alat namijenjen svim osobama koje žele provoditi javnu nabavu na zakonit, efikasan i učinkovit način. Cilj ovog broja Biltena je dati odgovor na niz problema iz prakse koji su aktualni u 2023. godini.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena? Opis predmeta nabave, tehničke specifikacije i jednakovrijednost. Predmet javne nabave mora biti opisan na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način kako bi se osigurala usporedivost ponuda u pogledu uvjeta i zahtjeva koje je naručitelj postavio. U ovom broju Biltena za Vas smo obradili novu praksu DKOM-a i VUS-a te Vam predlažemo na koji način možete uskladiti svoju dokumentaciju o nabavi i provesti učinkovite i zakonite postupke. Također, objašnjavamo kako naručitelj treba formulirati tehničke specifikacije te kako ponuditelji dokazuju sukladnost s traženim, a sve sukladno propisima i odlukama relevantnih institucija u sustavu javne nabave.

Troškovnik – aktualna pitanja iz praske. Analiziramo aktualnu praksu i stavove nadležnih tijela u sustavu javne nabave te pitanja koja su se u 2022. i 2023. pokazala problematičnima i učestalima. Kako koncipirati troškovnik i koje odredbe o troškovniku napisati u dokumentaciji o nabavi? Kako izvršiti pregled i ocjenu troškovnika, a da ne dođe do pregovaranja u vezi s ponuđenim predmetom ili kriterijem za odabir ponude? Na što je potrebno paziti ako naručitelj mijenja troškovnik tijekom roka za dostavu ponuda? Na koje je tehničke postavke u Excel programu potrebno paziti kod stvaranja i kreiranja troškovnika?

Sukob interesa u javnoj nabavi. Obrađujemo institut sukoba interesa u smislu Zakona o javnoj nabavi (ZJN) i Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te direktiva i uredbi EU-a. Analizirane su odluke DKOM-a i VUS-a vezane za sukob interesa, koje mogu služiti kao dobra praksa i smjernice za naručitelje i ponuditelje kako postupiti u konkretnim situacijama. Također, navedena su mišljenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao središnjeg tijela državne uprave odgovornog za politiku javne nabave, o najčešćim pitanjima vezanim uz tumačenje sukoba interesa u skladu sa ZJN-om. Ta mišljenja nisu obvezujuća, ali mogu poslužiti kao pomoćni materijal pri pojašnjenju određenih pitanja što se javljaju u postupcima javne nabave

SADRŽAJ Biltena br. 30 možete pogledati OVDJE.

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

  • Opis predmeta nabave, tehničke specifikacije i jednakovrijednost
  • Troškovnik – aktualna pitanja iz prakse
  • Sukob interesa u javnoj nabavi

Tiskano izdanje ovog broja Biltena dostupno je u pojedinačnoj prodaji po cijeni od:
42,47 EUR (+PDV)
320,00 HRK (+PDV).
Tečaj: 1 euro = 7,53450 kn

Trošak poštarine plaća izdavač.

 NARUDŽBU možete napraviti OVDJE.

Sve informacije o pretplati na Bilten dostupne su OVDJE.

Ukoliko imate pitanja o Biltenu slobodno ih postavite na e-mail adresu bilten@temporis.hr ili broj telefona 01 6431 872.